FAQ frequently asked questions
Hoe wordt ik lid?
Op dit moment is het maximum aantal leden voor de vereniging bereikt. Het is mogelijk om je aan te melden voor de gegadigdenlijst. Wanneer er een plek vrij komt in de vereniging kan je door het bestuur benaderd worden voor lidmaatschap.
Hoe werkt het als ik op de gegadigdenlijst sta?
Je wordt op de hoogte gehouden over ontwikkelingen van de vereniging. Wanneer er plek vrij komt in de vereniging kan je benaderd worden door het bestuur om lid te worden. Het bestuur communiceert tegen die tijd helder waar we op dat moment staan en wat er wordt verwacht van je. Afhankelijk van de ontwikkeling zitten daar verschillende voorwaarden aan.
Kost het geld om lid te worden?
Ja, leden betalen lidmaatschap. Aanmelden voor de gegadigdenlijst kost niks.
Kan ik me aanmelden voor een huis?
Nee, je kan je aanmelden voor de gegadigdenlijst van de vereniging.
De vereniging gaat woningen ontwikkelen voor leden van de vereniging.
Hoe werkt CPO?
Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ontwikkel je samen met een groep mensen (in ons geval jongvolwassenen) een woningbouwproject.
Door zelf te ontwikkelen worden een hoop kosten bespaard en is het mogelijk om woningen betaalbaar te realiseren.
Wat is een CPO woning?
Bij CPO woningen draait het om gezamenlijke aanpak: je koopt samen met anderen een stuk grond en bouwt daar woningen op. Bijvoorbeeld een rijtje woningen, een appartementencomplex of twee-onder-een-kapwoningen.
Waarom CPO?
CPO heeft meerdere voordelen. CPO biedt zeggenschap omdat de toekomstige bewoners zelf kunnen beslissen over ontwerp keuzes, vormgeving en afwerking. CPO is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld bijzondere doelgroepen, of specifieke doelstellingen. Onze doelstelling is om betaalbaar woonruimte te realiseren voor jongvolwassenen.
Wat kost een CPO woning?
De prijs is sterk afhankelijk van de keuzes die in het ontwikkelproces worden gemaakt. Door zelf te ontwikkelen ligt de prijs lager dan wanneer je een woning van een projectontwikkelaar of van de markt koopt.
Hoe werkt de financiering?
Leden van de vereniging moeten zelf zorgdragen voor financiële middelen. Dit kan bijvoorbeeld door een hypotheek af te sluiten bij een bank. Voor geïnteresseerde is het belangrijk om inzicht te hebben in de eigen financiële haalbaarheid. Wij adviseren gegadigden om vooraf de financiële situatie spits te hebben.
Zijn er aanloopkosten?
Ja, in het ontwikkelproces worden er plankosten gemaakt. Deze worden voorgefinancierd door leden van de vereniging. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kunnen deze kosten meegenomen worden in de hypotheek. Vaak kunnen deze kosten pas in de hypotheek verwerkt worden bij startbouw, wat wil zeggen dat de voorfinanciering uit eigen vermogen voorgefinancierd moet worden.
Wat zijn ongeveer de kosten van het voorfinancieren?
De hoogte van de voorfinanciering hangt af van een aantal factoren.
Voorlopig is het verstandig ongeveer uit te gaan van een bedrag tussen de €15.000 en €20.000 per woning.
Hoe zit het met de begeleiding van het project?
Binnen de vereniging zit voldoende kennis en kunde om het project tot een succes te maken. Naast de kennis en expertise binnen de vereniging zijn er een aantal vrijwilligers met ruime ervaring die de vereniging met raad en daad bijstaan.
Wie gaat de woningen bouwen?
De bouwpartners zijn nog niet geselecteerd.
Hoe groot is de kans op onvoorziene kosten tijden de bouw?
Als het bouwplan is ontwikkeld, sluit elke koper een individuele koopovereenkomst met de vereniging en een individuele aannemingsovereenkomst met het bouwbedrijf dat de vereniging selecteerd. Door de opdracht aan de aannemer tijdens de ontwikkeling van het bouwplan goed voor te bereiden, kunnen meerkosten tijdens de bouw worden voorkomen. Vaak wordt in CPO-projecten overigens altijd een post onvoorzien in de begroting opgenomen om eventuele tegenvallers te kunnen opvangen.
Wanneer dient grondafname gedaan te worden?
Dat is nog onbekend.
Is CPO Jong Woerden een formele vereniging?
Ja, Vereniging van Opdrachtgevers ‘CPO Jong Woerden’ is bij notariële akten opgericht.
Hoe wordt de vereniging bestuurd?
De vereniging heeft een bestuur aangesteld. Het bestuur heeft de taak om het verenigingsbeleid uit te voeren en nieuw beleid voor te bereiden. Het bestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Zie Pagina bestuur.
Hoe vindt de besluitvorming van de vereniging plaats?
Elk huishouden dat lid is van de vereniging kan tijdens de algemene ledenvergadering 1 stem uitbrengen. Tijdens de ledenvergadering worden belangrijke beslissingen gemaakt.
Als je het met de groep niet eens kunt worden mag je er dan uitstappen?
Ja dat kan. In dat geval kan je het grootste deel van het bedrag dat je tot dat moment hebt voorgefinancierd weer van de vereniging terugontvangen (nadat de vereniging een kandidaat van de gegadigdenlijst heeft gevonden die jouw plek wil opvullen en bereid is alle kosten voor te financieren).